Αναρτήθηκε από: ktogias | 23 Δεκεμβρίου, 2007

«Η διάθεση των πολύτιμων αρχείων της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο προκαλεί θετικά σχόλια αλλά και αντιδράσεις»

Από 04/02/2010 το ktogias blog έχει μεταφερθεί  στο blog.ktogias.gr . Για να δείτε ενημερώσεις και νέα σχόλια και να σχολιάσετε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση: http://blog.ktogias.gr/2007/12/23/ert-archives2/

Σήμερα στον ιστοτόπο της καθημερινής δημοσιεύτηκε ένα άρθρο σχετικά με τη διάθεση του αρχείου της ΕΡΤ στο διαδίκτυο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διάθεσή του σε κλειστό – ιδιόκτητο format, η αρχική μη υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα, καθώς και οι όροι χρήσης του υλικού από τους πολίτες. Πολλοί γράψαμε στα blog μας για το θέμα και στείλαμε μηνύματα διαμαρτυρίας στην ΕΡΤ τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της υπηρεσίας. Σε αυτό το post μου και τα σχόλια που το ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μια καλή ιδέα του μεγέθους της κινητοποίησης των χρηστών του διαδικτύου και των σχολίων – απόψεων που ακούστηκαν. Τη βδομάδα 10/12 – 16/12 (πρώτες μέρες λειτουργίας του ιστοτόπου του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ) το blog μου δέχθηκε περίπου 660 επισκέψεις σχεδόν όλες με στόχο το δημοσίευμα για τη διάθεση του ψηφιακού αρχείου, ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών που το έχουν προσπελάσει φτάνει τους 1000.

Στο σημερινό άρθρο της η Καθημερινή αναφέρει:

» Με μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία η ΕΡΤ ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα τη λειτουργία του ψηφιακού αρχείου της στο Ιnternet […] . Ομως επέλεξε να το κάνει με τεχνολογίες της Microsoft και χωρίς να δίνει τη δυνατότητα απόκτησης του υλικού αυτού έξω από το περιβάλλον του ιστοτόπου της, κάτι που έχει σηκώσει μια μικρή θύελλα αντιδράσεων στο ελληνικό Ιnternet, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στην ψηφιακή εποχή τα τεχνολογικά ζητήματα είναι πλέον (και) πολιτικά.»

«[…] Δεν μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας υλικό και δεν μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο του site αν χρησιμοποιείτε άλλο λειτουργικό από windows ή MacOS. Θα αντιμετωπίσετε τεχνικά προβλήματα αν χρησιμοποιήσετε άλλο πρόγραμμα πλοήγησης στο Διαδίκτυο εκτός από explorer ή firefox και βεβαίως πρέπει να έχετε εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του media player της Microsoft.[…]»

ενώ κάνει αναφορά και σε δημοσιεύσεις σε blogs όπως του vyrpan (http://vrypan. net/weblog/), του argos (http://argos. wordpress.com/), του cosmix (http://blog.cosmix.org) και του p2pfoundation (http://bloggr.p2pfoundation.net/).

Φαίνεται τελικά ότι οι διαμαρτυρίες μας μέσω του διαδικτύου πιάνουν κάποιο τόπο και δεν μπορεί να τις αγνοεί πλέον κανείς.


Σχολιάστε

Kατηγορίες