Αναρτήθηκε από: ktogias | Δεκέμβριος 6, 2009

Προσθέτοντας επιλογές στο μενού «Δημιουργία εγγράφου» του ναυτίλου στο gnome

Από 04/02/2010 το ktogias blog έχει μεταφερθεί  στο blog.ktogias.gr . Για να δείτε ενημερώσεις και νέα σχόλια και να σχολιάσετε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση: http://blog.ktogias.gr/2009/12/06/using-gnome-nautilus-create-document-menu/

Στο Ναυτίλο, στο πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων του Gnome κάνοντας δεξί κλικ στον κενό χώρο ενός παραθύρου εμφανίζεται ένα μενού επιλογών το οποίο μεταξύ άλλων περιέχει και την επιλογή «Δημιουργία εγγράφου» που οδηγεί σε ένα υπομενού για να επιλέξουμε τον τύπο εγγράφου που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Στην βασική εγκατάσταση του Ubuntu το υπομενού αυτό περιέχει μόνο την επιλογή «Κενό αρχείο». Αυτό οφείλεται στο ότι δεν είναι ορισμένα πρότυπα για τα διάφορα είδη αρχείων που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Είναι όμως πολύ εύκολο να τα ορίσουμε εμείς έτσι ώστε να εμφανίζονται επιλογές για δημιουργία π.χ. εγγράφου κειμένου OpenOffice Writer, λογστικού φύλλου, παρουσίασης και ό,τι άλλο θέλουμε. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

  1. Ανοίγουμε το πρόγραμμα που παράγει τον τύπο αρχείου που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
  2. Δημιουργούμε ένα νέο κενό αρχείο (ή σύμφωνα με κάποιο πρότυπο πυ χρησιμοποιούμε συχνά).
  3. Αποθηκεύουμε το αρχείο αυτό στον φάκελο «Πρότυπα» στον Προσωπικό μας φάκελο, δίνοντάς του ένα χαρακτηριστικό όνομα (π.χ. «Έγγραφο κειμένου OpenOffice Writer (.odt).odt»).

Πλέον στο μενού «Δημιουργία εγγράφου» του Ναυτίλου θα εμφανίζεται η επιλογή για δημιουργία τέτοιου τύπου αρχείου.

Τα παραπάνω τα δοκίμασα σε Ubuntu 9.10 με Gnome 2.28.1 αλλά πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί και σε παλιότερες εκδόσεις. Αν δεν χρησιμοποιείτε Ελληνικά ως γλώσσα περιβάλλοντος το αντίστοιχο μενού στα Αγγλικά είναι «Create Document» και ο φάκελος όπου πρέπει να βάλετε τα πρότυπα ονομάζεται Templates και βρίσκεται στο home σας.

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: