Αναρτήθηκε από: ktogias | Δεκέμβριος 28, 2007

The Economist: Το Ubuntu είναι η πηγή της ανοδικής πορείας του Linux

Από 04/02/2010 το ktogias blog έχει μεταφερθεί  στο blog.ktogias.gr . Για να δείτε ενημερώσεις και νέα σχόλια και να σχολιάσετε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση: http://blog.ktogias.gr/2007/12/28/the-economist-ubuntu-is-the-source-of-linuxs-rise/

Το ηλεκτρονικό περιοδικό The Economist κάνει τρεις τεχνολογικές προβλέψεις για το 2008. Οι δυο πρώτες αφορούν τη χρήση του διαδικτύου ενώ η τρίτη μας αφορά όλους, είτε σερφάρουμε στο διαδίκτυο είτε όχι. Σύμφωνα με την τρίτη πρόβλεψη του The Economist η τεχνολογία πρόκειται να γίνει πιο ανοικτή:

Το 2008 θα δούμε περισσότερο εταιρίες που έχουν αναπτυχθεί στηριζόμενες σε κλειστές – ιδιόκτητες τεχνολογίες, να υιοθετούν «ανοικτές» πρακτικές και τεχνολογίες.

Οι ειδήμονες συμφωνούν: Ούτε η Microsoft, ούτε η Apple μπορούν να συναγωνιστούν στα νέα χαμηλά επίπεδα τιμών που αποζητούν εταιρίες που προσπαθούν να μειώσουν το κόστος. Με το λογισμικό ανοικτού κώδικα να ωριμάζει ταχύτατα, το Linux, το OpenOffice, ο Firefox, η MySQL, το Evolution, το Pidgin και ακόμα 23.000 άλλες εφαρμογές Linux που διατίθενται δωρεάν δείχνουν περισσότερο από έτοιμες να καλύψουν αυτό το κενό. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς οι θιασώτες του Linux σύντομα θα ξεπεράσουν τους εθισμένους στην πλατφόρμα Macintosh. Ο Linus Torvalds θα πρέπει να είναι πολύ περήφανος.

Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο της ανάλυσης του The Economist αποτελεί το που βλέπει να έχει τη μεγαλύτερη απήχηση το λογισμικό ανοικτού κώδικα (Linux) και γιατί (Ubuntu):

Είναι κυρίως η δημιουργία του Gutsy Gibbon ή αλλιώς Ubuntu 7.10 από την Canonical… Το Ubuntu (και οι παράγωγες διανομές Kubuntu, Edubuntu και Xubuntu) έχουν εξομαλύνει τα περισσότερα από τα δύσκολα και περίπλοκα για τους μη τεχνικούς χρήστες σημεία του Linux βελτιώνοντάς το ταυτόχρονα αισθητικά και λειτουργικά ώστε να γίνει πιο κατάλληλο για χρήση γραφείου.

Χωρίς αμφιβολία, το Gutsy Gibbon αποτελεί την πιο περιποιημένη, ολοκληρωμένη και φιλική προς το χρήστη διανομή Linux που υπάρχει μέχρι στιγμής. Είναι τώρα πιο εύκολο να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις το Ubuntu από ότι τα Windows. Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στον τομέα των γραφικών, και κυρίως των γραμματοσειρών, κάνοντάς τα το ίδιο διαισθητικά και ελκυστικά με αυτά των Mac.

Όπως και άλλες διανομές Linux για εφαρμογές γραφείου, το Ubuntu λειτουργεί τέλεια σε χαμηλών επιδόσεων μηχανές που δεν μπορούν να εκτελέσουν ικανοποιητικά τα Windows XP, πόσο μάλλον τα Vista Home Edition ή το OS-X της Apple.

Το ubuntu δέχεται πλέον την αναγνώριση που του αξίζει. Δεν θα έλεγα βέβαια ότι μπορεί να του αποδοθεί το σύνολο της προόδου και εξέλιξης του Linux, αλλά σίγουρα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως στην προώθηση του Linux για χρήση γραφείου, την εποχή μάλιστα που άλλες μεγάλες παραδοσιακές διανομές είχαν εγκαταλείψει την ιδέα του «Linux στο γραφείο» για να επικεντρωθούν στα προϊόντα για server που θα τους απέφεραν περισσότερα κέρδη.

Πηγή: http://blogs.cnet.com/8301-13505_1-9837818-16.html .

Advertisements

Responses

 1. […] Πηγή: ktogias.wordpress.com […]

 2. Καλησπέρα.

  Θα ήθελα να σε ρωτήσω με ποιο τρόπο θα μπορούσα να μάθω καταπόσο το πρόγραμμα Trados, το οποίο χρησιμοποιώ για την δουλειά μου (μεταφραστής) τρέχει στο Ubuntu.

  Επειδή σκέφτομαι αρκετό καιρό τώρα να εγκαταστήσω το Ubuntu αλλά το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερό μου «κόλλημα», σε παρακαλώ, σε περίπτωση που έχεις την απάντηση, πέρασε από το μπλόγκ μου και άφησε ένα σχόλιο.

  Ευχαριστώ πολύ.

 3. Πάνο, με μια απλή αναζήτηση στο google με λέξεις κλειδιά «Trados linux» βρήκα αρκετές πηγές σχετικά με το θέμα… Φαίνεται ότι είναι αρκετός κόσμος που έχει αγοράσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέλει να το χρησιμοποιεί κάτω από πλατφόρμα linux. Δυστυχώς από ότι διάβασα ο μόνος λειτουργικός τρόπος να γίνει αυτό είναι με τη χρήση εικονικής μηχανής (virtual machine). Με αυτό τον τρόπο κάνεις μια πλήρη εγκατάσταση των windows σε εικονική μηχανή που τρέχει σαν μια εφαρογή μέσα από το linux. Η ίδια η εταιρία που αναπτύσσει το trados φαίνεται να προτείνει αυτή τη λύση σύμφωνα με αυτή τη συζήτηση . Αντί του vmware που προτείνεται στο συγκεκριμένο post μπορείς να χρησιμοποιήσεις το virtualbox που διατίθεται ελεύθερα σχεδόν σε κάθε διανομή linux.

  Δυστυχώς η πιο απλή και λειτουργική λύση με χρήση του emulator wine από αυτά που διάβασα φαίνεται να έχει διάφορα προβλήματα και να μην δουλεύει τελικά… Ψάξε λίγο στο google για «Trados linux» και «Trados Wine» μήπως βρεις κάτι που δεν είδα εγώ στη γρήγορη ματιά μου.

  Μια άλλη πολύ πιο καθαρή εναλλακτική, που δεν ξέρω όμως αν μπορείς/θες να ακολουθήσεις είναι να ψάξεις για κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα που να τρέχει σε linux, όπως τα gtranslator, kbabel και άλλα ελεύθερα προγράμματα για μεταφράσεις.

 4. Καλησπέρα.

  Συγνώμη για την αργοπορημένη μου απάντηση.

  Έπεσε τρελή δουλειά και μόλις κατάφερα να μπω να κοιτάξω.

  Ευχαριστώ πάρα πολύ.

  Η απάντησή σου είναι κατά πολύ πιο περιεκτική από ό,τι περίμενα.

  Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι τόσο εξοικειωμένος με τα διάφορα λειτουργικά για να το λειτουργήσω με την πρώτη, αλλά σκέφτομαι να το επιχειρήσω.

  Και πάλι ευχαριστώ.

 5. TON PERNEIS

 6. ela nte: Poion? Kai ton paw pou? Kai please tekmhriwse thn apopsh sou 😛

 7. […] Πηγή: ktogias.wordpress.com […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: