Αναρτήθηκε από: ktogias | 9 Φεβρουαρίου, 2008

Ακόμα ένα άρθρο υπέρ του ελεύθερου λογισμικού στον ελληνικό τύπο

Στη σημερινή Ελευθεροτυπία δημοσιεύεται ένα άρθρο με τίτλο «Linux: Ενα σύγχρονο δημοτικό τραγούδι». Στο άρθρο αναφέρονται πάνω από 10 παραδείγματα χωρών που έχουν αποφασίσει τη σταδιακή ή άμεση χρήση ελεύθερου λογισμικού στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρονται: Βραζιλία, Γαλλία, Βενεζουέλα, Κίνα, ΠΓΔΜ, Ιταλία, Ολλανδία, Ινδία, Πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ, Φιλιππίνες, Ρωσία. Παράλληλα γίνεται μνεία στον apache web server στον οποίο βασίζονται περίπου τα 2/3 των ιστοσελίδων του διαδικτύου καθώς και στο OLPC που βασίζεται σε linux και θα διανεμηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Τέλος κρίνεται αρνητικά η πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνισης με τη microsoft καθώς και το γεγονός ότι το σχετικό με το OLPC σχέδιο τείνει προς εγκατάλειψη.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«[…] Η χώρα μας, προσπαθώντας να ενταχθεί στη λεγόμενη «κοινωνία της πληροφορίας», κυρώνει με νόμο τη συμφωνία συνεργασίας της με την εταιρεία Microsoft. […] Στη Βραζιλία, από την άλλη, ο πρόεδρός της, Luiz Inacio Lula da Silva (επανεξελέγη στις 29 Οκτωβρίου 2006 στην προεδρία της Βραζιλίας με 60,8%), γνωρίζοντας την τεράστια ανάπτυξη της πληροφορικής και για να επισπεύσει την ανάπτυξη της χώρας, δίδει εντολή «σε όλα τα επίπεδα, να χρησιμοποιείτε το λογισμικό Linux και προγράμματα ανοικτού κώδικα (open source)». Ως αποτέλεσμα, η χώρα του γλιτώνει δισεκατομμύρια δολάρια για άδειες (licence) που θα πλήρωνε στη Microsoft και σε άλλες εταιρείες, ενώ δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας για τους προγραμματιστές. […]»

«[…] Το Linux εξακολουθεί να προσφέρεται ελεύθερα σε πλήρη διάθεση, όμως εμείς προτιμήσαμε προγράμματα κλειστού κώδικα. Οπως έλεγε και ο Λακάν, για να σπάσεις τα μούτρα σου στους τοίχους δεν είναι ανάγκη να έχεις το σχεδιάγραμμα του σπιτιού. Φαίνεται ότι εμείς τα σπάμε με σχεδιάγραμμα. […]»

«[…] Τόσα ανοιχτά μυαλά της νέας γενιάς, τόσοι νέοι άνθρωποι, σε έναν πρωτότυπο κόσμο, που μπορεί κάποτε στο μέλλον να οδηγήσει στην πλήρη τεχνολογική ανεξαρτητοποίηση της χώρας, κι εμείς επιδιώκουμε να τους προσδέσουμε σε ένα κλειστό και ελεγχόμενο λειτουργικό σύστημα που, αντί να τους καθοδηγεί στην πρωτότυπη σκέψη, τους μετατρέπει σε χρήστες προϊόντων. Πιθανώς πλήρως εξειδικευμένους και ακροβοπληρωμένους χρήστες, αλλά πάντως χρήστες. […]»

Χαίρομαι να διαβάζω τέτοιες απόψεις από μέσα με ευρύτερο και μη τεχνικό κοινό, όπως οι καθημερινές εφημερίδες… Ανεξάρτητα με τους λόγους για τους οποίους δημοσιεύονται τέτοια άρθρα (όπου μπαίνει στην μέση η εμπορικότητα και το χρήμα, συνήθως οι ιδεολογίες και το τι είναι σωστό και συμφέρον μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα), με τη δημοσίευση τέτοιων άρθρων υποβοηθείται η προσπάθεια όλων όσων υποστηρίζουμε και διαδίδουμε τόσα χρόνια τις ιδέες του ελεύθερου λογισμικού και των ανοικτών προτύπων, έτσι ώστε να μάθουν και οι Έλληνες για το Ελεύθερο λογισμικό και να το απαιτήσουν. Ακόμα και αν αφορμή για όλα αυτά είναι η κύρωση μιας απόφασης για προμήθεια κλειστού λογισμικού από το ελληνικό κράτος. Κρίνοντας από τη διεθνή τάση στο θέμα, φαίνεται ότι, όπως λέγανε και οι συνδικαλιστές σε κάτι κινητοποιήσεις στο παν/μιο, «Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά!». Ίσως αυτή τη συμφωνία να προκαλέσει μια επιβράδυνση για τη χώρα μας… Και μετά θα τρέχουμε πάλι «να προλάβουμε το τρένο» που θα έχουμε χάσει, όπως εξάλλου συνηθίζουμε. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες του στυλ «φταίει που είμαστε μικρή χώρα και δεν έχουμε αρκετά λεφτά». Θα φταίει 100% το κακό μας το κεφάλι!!!


Σχολιάστε

Kατηγορίες