Αναρτήθηκε από: ktogias | 18 Δεκεμβρίου, 2007

kathimerini.gr: Το ελεύθερο λογισμικό κερδίζει έδαφος

Από 04/02/2010 το ktogias blog έχει μεταφερθεί  στο blog.ktogias.gr . Για να δείτε ενημερώσεις και νέα σχόλια και να σχολιάσετε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση: http://blog.ktogias.gr/2007/12/18/kathimerini_gr_free_software_prevails/

Από ένα post στη λίστα ηλ. ταχυδρομείου open-source πληροφορήθηκα για αυτό το άρθρο της Ευρυδίκης Μπερση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας `Η Καθημερινή’ με τίτλο «Το ελεύθερο λογισμικό κερδίζει έδαφος». Το άρθρο, που βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_18/12/2007_252806 , κάνει αναφορά στις αποφάσεις που λαμβάνουν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές και μη χώρες για χρήση ελεύθερου λογισμικού και ανοικτών προτύπων στις δημόσιες υπηρεσίες, σε δήμους, κοινότητες και κοινωφελείς οργανισμούς. (Αναφέρονται η Ολλανδία, το Βέλγιο, οι δήμοι της Βιέννης, του Μονάχου, αλλά και οι υπηρεσίες της Μασαχουσέτης).

Η συγγραφέας τονίζει ότι » Τα ιδιαίτερα αυτά προγράμματα έχουν ξεφύγει για τα καλά από τον στενό κύκλο των ειδικών και έχουν επεκταθεί σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Η υιοθέτησή τους από κυβερνήσεις, δήμους και οργανισμούς είναι απλώς μια αναγνώριση των προτερημάτων τους – και μία έμμεση υπενθύμιση σε εταιρείες όπως η Microsoft ότι η μονοκρατορία δεν είναι αιώνια.», ενώ χρησιμοποιεί ένα (πολύ πετυχημένο κατά τη γνώμη μου) παράδειγμα, παρομοιάζοντας το λογισμικό με ένα σφυρί για να αποδώσει τη φιλοσοφία και τη βαθύτερη έννοια του ελεύθερου λογισμικού στους μη μυημένους.

Σίγουρα αξίζει την ανάγνωση. Να που έφτασε η εποχή που δεν μπορεί κανείς να κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στο ελεύθερο λογισμικό. Με αφορμή αυτό το άρθρο μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια που είχα ακούσει πριν χρόνια από ένα φίλο (τα είχε δανειστεί από τον Gandhi κι αυτός):

«Κάθε πρωτοποριακή και επαναστατική ιδέα και πρακτική περνά από τα εξής 5 στάδια:

  1. Πρώτα σε αγνοούν (ελεύθερο λογισμικό; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Τι είστε εσείς; ομάδα linux; και θέλετε να σας δώσουμε χώρο στο περιοδικό πληροφορικής να γράψετε για το ελεύθερο λογισμικό; Λυπούμαστε δεν έχουμε χώρο… Δεν ενδιαφέρει τους αναγνώστες μας.)
  2. Μετά σε περιγελούν (ελεύθερο λογισμικό; Ναι κάτι παιδαρέλια, φοιτητές, αναρχικοί και κομμουνιστές, που δεν έχουν πως να περάσουν την ώρα τους. Αλήθεια πιστεύεις ότι θα δουλέψει; Δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί τους!)
  3. Έπειτα σε πολεμούν (ελεύθερο λογισμικό; Αποτελεί απειλή για την αγορά του λογισμικού και την κοινωνία, θα φέρει την καταστροφή, δεν δουλεύει, αν και δωρεάν θα σας δείξουμε ότι μπορεί να είναι πιο ακριβό από το δικό μας προϊόν, καταπατά τριακόσιες τόσες πατέντες μας… )
  4. Μετά κερδίζεις.
  5. Και αφού κερδίσεις γυρνάνε και λένε: Μα ναι, το είχα πει από την αρχή ότι ήταν εξαιρετική ιδέα. Έτσι θα το κάνουμε κι εμείς από δω και πέρα. Ζήτω!!! «

Πιστεύω ότι το ελεύθερο λογισμικό βρίσκεται σήμερα στο 4ο στάδιο, η μάχη έχει σχεδόν κριθεί υπέρ του (αλλά φοβάμαι δεν έχει τελειώσει ακόμα) και αν όλα πάνε καλά οδεύει ολοταχώς προς το βήμα 5 .


Σχολιάστε

Kατηγορίες