Αναρτήθηκε από: ktogias | Νοέμβριος 5, 2008

Παρουσίαση ελεύθερου λογισμικού σε μαθητές δημοτικού από το Hellug

Από 04/02/2010 το ktogias blog έχει μεταφερθεί  στο blog.ktogias.gr . Για να δείτε ενημερώσεις και νέα σχόλια και να σχολιάσετε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση: http://blog.ktogias.gr/2008/11/05/free_software_presentation_to_elementary_students_by_hellug/

Η Ελένη διδάσκει στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων. Ήρθε σε πρώτη επαφή με το ελεύθερο λογισμικό πριν περίπου 5 χρόνια μέσα από συζητήσεις μαζί μου και χρησιμοποιώντας περιστασιακά τον υπολογιστή μου που έτρεχε πάντα κάποια διανομή GNU/Linux. Η ιδέα του ελεύθερου λογισμικού της άρεσε από την αρχή και δεν άργησε να μου ζητήσει να εγκαταστήσω linux και στο δικό της υπολογιστή. Τα τελευταία 3 χρόνια, με τη δική μου υποστήριξη και τη δική της θέληση και επιμονή, ο υπολογιστής της τρέχει αποκλειστικά ubuntu. Πριν λίγο καιρό έτυχε να της μιλήσω για την ένωση Ελλήνων χρηστών και φίλων linux, τον hellug, και τις επισκέψεις σε σχολεία που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ενημερώσει καθηγητές, δασκάλους και μαθητές για το ελεύθερο λογισμικό και τις εφαρμογές του. Δεν χρειάστηκε πολύ για να ενθουσιαστεί με την ιδέα και να μου ζητήσει να τη φέρω σε επαφή με τους ανθρώπους του hellug προκειμένου να τους αποστείλει πρόσκληση για επίσκεψη στο σχολείο όπου διδάσκει. Η επίσκεψη κανονίστηκε και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη που πέρασε. Να λοιπόν η ανασκόπηση της επίσκεψης, όπως την αποτυπώνει η ίδια η Ελένη, μαζί με κάποιες φωτογραφίες:

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, η παρουσίαση του ελεύθερου λογισμικού από τους κυρίους Richard Kweskin και Stellas Jacob, εκπροσώπους της Ένωσης Χρηστών και Φίλων Linux (HELLUG). Στόχος της παρουσίασης ήταν η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με το λογισμικό που μπορεί να διανεμηθεί ΧΩΡΙΣ περιορισμούς!

Επίσκεψη HELLUG στο 3ο Δημοτικό σχολείο Αγ. Αναργύρων

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του κυρίου Kweskin και του κυρίου Stella. Ο κ. Kweskin μιλώντας στη λογική του «μικρού παιδιού», διότι απευθύνθηκε σε παιδιά 11 ετών, περιέγραψε με σαφήνεια την ιδέα του ελεύθερου λογισμικού και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του.

Τα παιδιά από την άλλη τον βομβάρδισαν με ερωτήσεις σχετικά με την προστασία των υπολογιστών. Απ’ ότι φαίνεται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο υπολογιστής τους προσβάλλεται από ιούς.

Επίσκεψη HELLUG στο 3ο Δημοτικό σχολείο Αγ. Αναργύρων

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις των δασκάλων όπως:

  • Ο υπολογιστής αναγνωρίζει τον εκτυπωτή ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή όταν τρέχει Linux;
  • Υπάρχουν προγράμματα για αναπαραγωγή μουσικής;
  • Το Linux έχει το αντίστοιχο word που χρησιμοποιούμε στα windows;

Οι απαντήσεις του κυρίου Kweskin ήταν σαφείς και ικανοποιητικές συνοδευόμενες από μια εύθυμη διάθεση και αυτοσαρκασμό για τα «σπαστά ελληνικά» του.

Αλλά, επειδή  «μία εικόνα χίλιες λέξεις» ο κύριος Στέλλας παρουσίασε, με τη βοήθεια ενός projector και λάπτοπ, το Ubuntu. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν, ίσως για πρώτη φορά, σε επαφή με το γραφικό περιβάλλον του Linux. Ο κ. Στέλλας τους έδειξε το openoffice, το firefox, πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, τη δυνατότητα που έχει το ubuntu να έχει ταυτόχρονα πολλές επιφάνειες εργασίας σε συνδυασμό με τον «περίφημο» κύβο του. Τα παιδιά, όταν είδαν τον κύβο ξετρελάθηκαν! Τέλος, για να χαλαρώσουν, έβαλε ένα dvd με παιδικά παιχνίδια. Όπως καταλαβαίνετε, όρμησαν στο λάπτοπ για να παίξουν!!!

Επίσκεψη HELLUG στο 3ο Δημοτικό σχολείο Αγ. Αναργύρων

Στο τέλος της παρουσίασης μοιράστηκαν live cd opensuse 10.3 με σκοπό την εξοικείωση μαθητών και εκπ/κών με το linux.

Οι κύριοι Kweskin και Jacob μας προβλημάτισαν αρκετά. Το μόνο σίγουρο είναι πως σύντομα θα χρειαστούμε τη βοήθειά τους για την εγκατάσταση κάποιας διανομής linux.

Περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη μπορείτε να δείτε εδώ.

Advertisements

Responses

  1. Μπράβο για την πρωτοβουλία σας.

  2. Υπέροχα!

    Αν κρίνω από το πόσο ωραία μιλάει συνήθως ο Richard όσες φορές τον έχω δει από κοντά, πρέπει ήταν φανταστική μέρα 🙂

  3. για linux πρωτοάκουσα απο την Ελενη όταν την είχαμε στο σχολείο μας…ήμουν σίγουρη οτι κάτι τέτοιο είχε ηδη δρομολογηθεί στη σκέψη της από τοτε, καθως μιλούσε με ενθουσιασμό για τη χρήση τους :)…κατα τ’άλλα δηλώνω άγνοια ….

  4. Ακούγεται σαν μια υπέροχη εκδήλωση! Keep it up!


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: