Αναρτήθηκε από: ktogias | Νοέμβριος 2, 2008

Τα προβλήματα και η προσφορά του ubuntu στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού

Από 04/02/2010 το ktogias blog έχει μεταφερθεί  στο blog.ktogias.gr . Για να δείτε ενημερώσεις και νέα σχόλια και να σχολιάσετε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση: http://blog.ktogias.gr/2008/11/02/ubuntu_problems_and_service_to_open_source/

Το παρακάτω κείμενο προέκυψε ως απάντηση στα σχόλια του «The Messenger» σε αυτό εδώ το post του myubuntu.gr. Ο «The Messenger» επισημαίνει στα σχόλιά του κάποιες αδυναμίες, ελλείψεις και ίσως «στραβοπατήματα» του ubuntu (διάθεση κλειστών τμημάτων λογισμικού, κλειστό launchpad, προβλήματα στη σταθερότητα και ασφάλεια), αλλά το κάνει, κατά τη γνώμη μου, με αρνητικό, απαξιωτικό και μη εποικοδομητικό τρόπο. Τελευταία έχω παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά και διάθεση καταδίκης της διανομής Ubutnu και από άλλα μέλη της ελληνικής κοινότητας ελεύθερου λογισμικού, τα οποία πολλές φορές είναι άτομα με πολύχρονη επαφή με το ελεύθερο λογισμικό και τη φιλοσοφία του. Αυτή η αντιμετώπιση της διανομής από τέτοια άτομα με έχει προβληματίσει πολύ κατά καιρούς, γιατί αν και είμαι κι εγώ αρκετό καιρό στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού και της πληροφορικής, βλέπω πολύ θετικά το ubuntu και την επίδραση που έχει στους νεότερους και λιγότερο τεχνικά καταρτισμένους και ιδεολογικά συνειδητοποιημένους χρήστες Η/Υ. Να λοιπόν η δική μου οπτική του θέματος διαμορφωμένη σαν απάντηση προς όσους δεν χάνουν ευκαιρία να απαξιώνουν το ubuntu. Τα εποικοδομητικά και τεκμηριωμένα σχόλια της αντίθετης πλευράς είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Μπορεί να είμαι εγώ που πλανάμαι πλάνη οικτρά και να μην το έχω συνειδητοποιήσει.

Το γεγονός της ανάγκης διανομής κλειστών οδηγών και άλλων binary blobs, προκειμένου να επιτευχθεί εύκολη συμβατότητα με το hardware που καλώς ή κακώς έχει η πλειονότητα των χρηστών, δεν μας χαροποιεί καθόλου. Είναι κάτι που μας προβληματίζει και συζητήθηκε διεξοδικά τόσο στις κοινότητες, όσο και ανάμεσα στους επίσημους developers της διανομής. Όμως καταλήξαμε ότι ζούμε σε έναν πραγματικό κόσμο και θέλουμε η διανομή να λειτουργεί σε πραγματικούς υπολογιστές, και μάλιστα σε υπολογιστές που δεν έχουν αγοραστεί με τη σκέψη της χρήσης με linux, από ανθρώπους που ίσως όταν τους αγόραζαν αγνοούσαν την ύπαρξή του. Σε αυτούς τους ανθρώπους προσπαθεί η διανομή να δώσει μια δυνατότητα επιλογής και μια ευκαιρία να επωφεληθούν από τη δύναμη του ελεύθερου λογισμικού. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τις γνώσεις που έχουμε εσύ κι εγώ, δεν έχουν το χρόνο ή και την ικανότητα να μάθουν αυτά που μάθαμε εσύ και εγώ. Αυτό που χρειάζονται άμεσα είναι ένα πολυδύναμο υπολογιστικό εργαλείο που απλά να δουλεύει χωρίς να τους πολυσκοτίζει. Και πιστεύουμε ότι αυτή τη δύναμη και χρηστικότητα ΜΠΟΡΕΙ να τους τη δώσει το ελεύθερο λογισμικό καλύτερα από κάθε άλλο λογισμικό που ήδη χρησιμοποιούν. Θέλουμε να μοιραστούμε αυτή τη δύναμη μαζί τους, να τους την προσφέρουμε με όσο το δυνατό πιο κατάλληλο γι’ αυτούς τρόπο, θυσιάζοντας όσο το δυνατό λιγότερη από αυτή. Αν δεν κάναμε εύκολη την εγκατάσταση και χρήση απαραίτητων για να λειτουργήσει το hardware τους κλειστών οδηγών, ουσιαστικά θα αφήναμε όσους δεν θεωρούν ευχάριστη πρόκληση και σωστή αξιοποίηση του χρόνου τους το να περάσουν αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή διαβάζοντας man pages, με μόνη επιλογή τα εντελώς κλειστά και λιγότερων δυνατοτήτων λογισμικά. Έτσι, κάπως, αποφασίστηκε να παρέχονται με τη διανομή ΚΑΙ οι κλειστοί drivers και να δίνονται ως επιλογή στο χρήστη με μια λιτή και κατανοητή προειδοποίηση για το τι σημαίνει να χρησιμοποιείς κλειστά τμήματα κώδικα για το σύστημα, ποια προβλήματα δημιουργεί και γιατί πρέπει να αποφεύγεται.

Από την άλλη, την ίδια στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση, δημιουργήθηκε η διανομή gNewSense που παρέχει ένα ubuntu σύστημα απαλλαγμένο από όλα τα κλειστά κομμάτια κώδικα που περιέχει η βασική διανομή, ως επιλογή για όσους δεν επιθυμούν να τα έχουν στο σύστημά τους (και πολύ καλά κάνουν). Τέλος, αν εσύ στους υπολογιστές σου χρησιμοποιείς αποκλειστικά καθαρό ελεύθερο λογισμικό χωρίς bit κλειστού κώδικα, τότε μπράβο σου, είσαι παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς. Εκεί που είσαι θέλουμε να φτάσουμε. Αν όμως έχεις κι εσύ φορτώσει π.χ. τον driver της nvidia ή κάποιον άλλο για την ασύρματη κάρτα δικτύου σου στη διανομή σου, βρίσκω εντελώς υποκριτικό να κατηγορείς το ubuntu επειδή επιτρέπει σε χρήστες που δεν έχουν (ακόμα; ) τις γνώσεις και δεξιότητές σου, να κάνουν χρήση και να επωφεληθούν από την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείς κι εσύ.

Όσον αφορά το launchpad, ναι, αποτελεί άλλο ένα σημαντικό πρόβλημά μας. Δεν μας αρέσει καθόλου που είναι κλειστό και θέλουμε όσο κι εσύ να αλλάξει (περισσότερο ίσως μια και εμείς το χρησιμοποιούμε και ξέρουμε ότι αν ήταν ελεύθερο θα ήταν και πιο ποιοτικό και λειτουργικό για εμάς). Πιέζουμε σε κάθε ευκαιρία και με όλη μας την ψυχή την canonical να το διαθέσει ως ελεύθερο λογισμικό, και έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε την υπόσχεσή της ότι θα το κάνει. Δεν ξέρω αν λέει αλήθεια ή ψέματα… Ανυπομονώ να το δω να γίνεται. Και αν πάρουμε χαμπάρι ότι μας δουλεύουν ή κάτι άλλο αρχίσει να πηγαίνει πραγματικά στραβά, θα συμμετάσχω και θα στηρίξω με χαρά ένα fork του Ubuntu βασισμένο σε ελεύθερα εργαλεία.

Όσον αφορά τα πιο τεχνικά μέρη της διανομής, δεν τα παρακολουθώ πλέον τόσο στενά όσο θα ήθελα και δεν μπορώ να σου απαντήσω σε βάθος. Μπορεί όντος να υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης ή αναθεώρησης. Όμως σαν χρήστης linux τα τελευταία 10 χρόνια, έχοντας περάσει από αρκετές διανομές και χρησιμοποιώντας ubuntu τα τελευταία 3-4 χρόνια, η εμπειρία μου με τη διανομή λέει ότι αποτελεί αρκετά ποιοτικό και σταθερό λογισμικό, συγκρινόμενη με το υπόλοιπο οικοσύστημα ελεύθερου λογισμικού. Όσο για τα upgrades από το ένα release στο άλλο, ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει σοβαρό ή μη άμεσα επιλύσιμο πρόβλημα. Μικροπροβληματάκια έχω δει κυρίως παλιότερα, αλλά ήταν εύκολο να τα ξεπεράσει κανείς. Έχω υπλογιστή που έχει κάνει 4 διαδοχικά upgrades χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι το έργο που επιτελεί η διανομή ubuntu είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό και χρήσιμο για το ελεύθερο λογισμικό. Αποτελεί φυτώριο νέων χρηστών και μελλοντικών υποστηρικτών του ελεύθερου λογισμικού και των αξιών του, που χωρίς τους αυτοματισμούς, τις ευκολίες και τους συμβιβασμούς έστω που κάνει, δεν θα κατάφερναν να έρθουν σε επαφή με αυτό. Το ubuntu ελευθερώνει πραγματικά αυτούς τους χρήστες από έναν απόλυτα κλειστό κόσμο, τους φέρνει σε άμεση επαφή με την ελευθερία και τις επιλογές του ανοικτού κώδικα. Τους περνάει σιγά σιγά στην αντίπερα όχθη. Και για να περάσεις κάποιον που δεν ξέρει κολύμπι απέναντι πρέπει να δέσεις και στη δικιά του όχθη, όσο και αν δεν σου αρέσει. Έκτος και αν πιστεύεις ότι θα τον πείσεις να μάθει να κολυμπά απλά φωνάζοντάς του από απέναντι για το πόσο ωραία είναι η μεριά σου… Αφού λοιπόν περάσουν με όχημα το ubuntu απέναντι, οι άνθρωποι αυτοί είναι ελεύθεροι να βιώσουν, να μάθουν, να εκτιμήσουν το ελεύθερο λογισμικό, να μεταβούν εύκολα από τη μια διανομή στην άλλη, να μάθουν να κολυμπούν και στα βαθιά και να πάνε εκεί που τους λέει η καρδιά τους. Γιατί στο κάτω κάτω όταν μιλάμε για ελεύθερο λογισμικό, μιλάμε για ελευθερία. Και ελευθερία είναι και να μπορεί ο καθένας να ορίσει αυτός πόσο ελεύθερος θέλει να είναι σήμερα και πόσο αύριο.

Γι’ αυτό η συμβουλή μου σε όλους όσους χρησιμοποιούν χρόνια linux και ελεύθερο λογισμικό ή/και θεωρούν τους εαυτούς τους προχωρημένους και γνώστες, είναι: Μην πολεμάτε το ubuntu (και όποια άλλη διανομή προσπαθεί να κάνει το ελεύθερο λογισμικό προσιτό στον πολύ, μη τεχνικά καταρτισμένο κόσμο). Χρησιμοποιείστε τις γνώσεις σας για να βοηθήσετε αυτό να γίνει καλύτερο και τους νέους χρήστες που φέρνει να ωφεληθούν από και να αγαπήσουν το ελεύθερο λογισμικό.

Στο κάτω κάτω, τι προτιμάμε: Να χρησιμοποιούμε εμείς τη διανομή που έχουμε επιλέξει και καλύπτει τις ανάγκες μας και τη φιλοσοφία μας, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν διάφορες άλλες διανομές, στη βάση τους ανοικτές, προσβάσιμες και συμβατές με τη δική μας, με τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούμε κι εμείς, ή ενώ οι υπόλοιποι είναι παγιδευμένοι σε ένα εντελώς κλειστό, ασύμβατο σύστημα, που η αναγκαστική – έστω και έμμεση λόγω των άλλων – επαφή μας με αυτό κάνει δύσκολη τη ζωή μας; Γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε μια γυάλα.

Advertisements

Responses

 1. You nailed it!

  Να προσθέσω ότι στις τελευταίες εκδόσεις του Ubuntu, πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση, υπάρχει η επιλογή να μην χρησιμοποιηθούν proprietary οδηγοί και ουσιαστικά μετατρέπεται σε μια διανομή παρόμοια με το gNewSense. Για όσους έχουν το κατάλληλο υλικό στον υπολογιστή τους, για να το κάνουν αυτό.

 2. Κωνσταντινε και εγω μαζι σου.
  Τον λογο τον εξηγησα μεσα στο ποστ.
  Αν ηξερα οτι θα προξενουσα τετοια κοντας ειλικρινα δεν θα το εγραφα καθολου αυτο το αρθρο.
  Εκεινη την στιγμη βεβαια αλλιως το σκεφτηκα.
  Τελος παντων.

  Απλα παρατηρω οπως και εσυ ενα μενος κατα του Ubuntu.
  Προσφατα αν θυμαμαι καλα πρεπει να αναπτυχθηκε και μια κοντα μεταξυ Hellug και Ubuntu.gr.
  Αν κανω λαθος παρακαλω διορθωστε με.

  Γιατι ομως ολα αυτα;Ειναι τοσο κακο που το Ubuntu εχει μια τοσο καλη κοινοτητα;Και αν δεν ειναι κατι τετοιο,τι λαθος βλεπουν και προσπαθουν να μας διωξουν απο την διανομη που χρησιμοποιουμε;

  Παντως εγω αν προσπαθουσα κατι τετοιο τουλαχιστον θα επελεγα ενα καλυτερο τροπο απο την απαξιωση της διανομης.Μονο με σοβαρα επιχειρηματα πετυχενεις αυτο που θελεις.

 3. […] ktogias, blog, Ubutnu. […]

 4. Αυτο το τελευταιο ειναι pingback;
  Δεν μπορω να δω τιποτα λογο κωδικοποιησης.

 5. Αν υπάρχουν άτομα που έχουν να πουν κάτι σημαντικό, είναι καλό να φτιάξουν το δικό τους ιστολόγιο και να παραθέσουν τις θέσεις τους. Μετά, θα είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε σε κάτι χειροπιαστό. Ελπίζω ότι ο χρήστης ‘the messenger’ να το κάνει.

  @Κων/νος Ζυγουρακης: το στραβό με την κωδικοποίηση έχει να κάνει με το pblogs.gr που χρησιμοποιείς. Έχει την κωδικοποίηση iso-8859-7 που είναι προβληματική. Ζήτησέ τους αν είναι σε θέση να μεταβούν σε UTF-8, ή επιλέγεις να αλλάξεις ιστολόγιο σε π.χ. wordpress.com
  Αν χρησιμοποιείς tag για αναρτήσεις για ΕΛ/ΛΑΚ, επικοινώνησε με http://groups.google.com/group/Planet-ELLAK/ για να προστεθεί το ιστολόγιό σου στον πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ (planet.ellak.gr).

 6. Νομίζω ότι όλη η ουσία συνοψίζεται στο «… Αποτελεί φυτώριο νέων χρηστών και μελλοντικών υποστηρικτών του ελεύθερου λογισμικού και των αξιών του, που χωρίς τους αυτοματισμούς, τις ευκολίες και τους συμβιβασμούς έστω που κάνει, δεν θα κατάφερναν να έρθουν σε επαφή με αυτό …», αποτελώ άλλωστε ζωντανό παράδειγμα για αυτό.
  Σίμο συμφωνώ μαζί σου και περιμένω να διαβάσω κάποια στιγμή το blog του ‘the messenger’


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: