Αναρτήθηκε από: ktogias | 10 Δεκεμβρίου, 2007

Το αρχείο της ΕΡΤ στο διαδίκτυο σε ιδιόκτητη μορφή και χωρίς υποστήριξη για GNU/Linux

Από 04/02/2010 το ktogias blog έχει μεταφερθεί  στο blog.ktogias.gr . Για να δείτε ενημερώσεις και νέα σχόλια και να σχολιάσετε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση: http://blog.ktogias.gr/2007/12/10/ert-archives1/

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) στα πλαίσια του έργου «Ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον Πολιτισμό» έχει σχεδιάσει και συντηρεί τον διαδικτυακό κόμβο http://www.ert-archives.gr μέσω του οποίου διαθέτει αυτή τη στιγμή σε ψηφιακή μορφή 750 ώρες περιεχομένου από σειρές ντοκιμαντέρ και εκπομπές / παραγωγές της ΕΡΤ. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί 5000 χιλιάδες φωτογραφίες από συλλογές του Πέτρου Πουλίδη και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στόχος του έργου, όπως περιγράφεται μέσα από τις σελίδες του κόμβου (http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/u03-usr-qa.aspx#1) είναι η διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη του πλουσιότερου οπτικοακουστικού αρχείο της χώρας μας.

Δυστυχώς όμως όπως αναφέρεται και στις σελίδες http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/u03-usr-qa.aspx#9 και http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/u04-usr-tech.aspx το υλικό έχει κωδικοποιηθεί σε μορφή Windows Media, ενώ υποστηρίζονται μόνο λειτουργικά συστήματα Windows και MacOS. Στις παραπάνω σελίδες αναφέρεται ρητώς: «Δεν υποστηρίζονται λειτουργικά συστήματα Linux/Unix

Συνέταξα και έστειλα μέσω της φόρμας επικοινωνίας του δικτυακού τόπου του αρχείου μια επιστολή πάνω στους λόγους για τους οποίους η επιλογή κλειστού – ιδιόκτητου format για την ψηφιοποίηση του υλικού και η μη υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων Linux έρχεται (κατά την ταπεινή μου γνώμη) σε αντίθεση με τους σκοπούς του έργου.

Παραθέτω την επιστολή:

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης, διάσωσης και διανομής του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ μέσα από το διαδίκτυο.

Περιηγόμενος στις σελίδες του δικτυακού σας τόπου παρατήρησα μια σημαντική αντίφαση: Ενώ στη σελίδα http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/u03-usr-qa.aspx#5 αναφέρετε ότι «Η διάσωση του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ διασφαλίζει την διαχρονική του αξία, ενώ η ανάδειξή του μέσω διαδικτύου την πρόσβαση του κοινού σε ένα πολιτιστικό θησαυρό που μπορούν να αξιοποιήσουν για έρευνα, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.» (και πράγματι αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει) , στην ίδια σελίδα λίγο πιο κάτω διαβάζει κανείς ότι «Το περιεχόμενο που αφορά υλικό σε μορφή φιλμ και βίντεο κωδικοποιείται και παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο σε μορφή (format) Windows Media με bit rate στα 256/128/56 Κbps.», ενώ στη σελίδα http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/u04-usr-tech.aspx αναφέρετε ότι «Ο δικτυακός μας τόπος έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί για τα λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows και Αpple Mac OSX. Δεν υποστηρίζονται λειτουργικά συστήματα Linux/Unix.» Τόσο η επιλογή της ιδιόκτητης κλειστής μορφής (format) Windows Media, όσο και η υποστήριξη μόνο δυο ιδιωτικών και κλειστών πάλι λειτουργικών συστημάτων που αναπτύσσονται από δύο μεγάλες εταιρίες και δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό παρά μόνο με μεγάλο κόστος για απόκτηση αδειών χρήσης, δυσχεραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξασφάλιση διαχρονικής αξίας του υλικού της ΕΡΤ και την πρόσβαση του κοινού σε αυτό.

Οι στόχοι του δικτυακού τόπου του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ, θα εξυπηρετούνταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αν για την κωδικοποίηση του υλικού είχε επιλεχθεί η μορφή ogg/theora που αποτελεί ανοικτό και ελεύθερο format, δεν περιορίζεται από πολυέξοδες άδειες χρήσης, αναπτύσσεται, συντηρείται και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ελεύθερου λογισμικού, είναι ελεύθερα προσβάσιμο χωρίς κανένα κόστος από οποιονδήποτε ανεξάρτητα από τον υπολογιστή ή το λειτουργικό σύστημα που διαθέτει , ενώ πρόσφατα προτάθηκε από το World Wide Web Consortium ως πρότυπο για την διάθεση πολυμέσων μέσω σελίδων web στα πλαίσια της γλώσσας HTML5 (http://www.w3.org/2007/08/video/positions/mozilla.html).

Με τη χρήση της μορφής ogg/theora θα γινόταν αυτόματα και πολύ ευκολότερη η υποστήριξη πολύ περισσότερων λειτουργικών συστημάτων unix και linux, μια και λόγω του γεγονότος ότι η μορφή ogg/theora είναι ελεύθερη υπάρχουν οι αντίστοιχες υλοποιήσεις και codecs για τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα unix/linux/BSD.

Τέλος για παρόμοιους λόγους θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος GNU/Linux, το οποίο αποτελεί συνεχώς αυξανόμενης δημοτικότητας ελεύθερο λογισμικό εύκολα προσβάσιμο από το κοινό χωρίς κόστος, που δίνει έμφαση στη χρήση ανοικτών ελεύθερων και διαχρονικών προτύπων για την αποθήκευση και διανομή της πληροφορίας. Το GNU/Linux χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ με τη χρήση του σε έργα όπως το one laptop per child (http://laptop.org/index.el.html) θα αποτελέσει το μοναδικό μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά του αναπτυσσόμενου (και όχι μόνο) κόσμου.

Πιστεύω ότι δεν αποτελεί ηθελημένο στόχο της ΕΡΤ και των ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά για την ψηφιοποίηση και διάθεση του αρχείου στο διαδίκτυο ο αποκλεισμός εκατομμυρίων ανθρώπων από την πρόσβαση σε αυτό το υλικό, και ότι σύντομα θα δούμε υλικό σε αυτές τις σελίδες σε μορφή ελεύθερα προσβάσιμη από όλους.

ΥΓ1.: Κοινοποιώ την παρούσα επιστολή και στη λίστα ταχυδρομείου linux greek users (http://lists.hellug.gr/mailman/listinfo/linux-greek-users) καθώς και στο ιστολόγιό (blog) μου (https://ktogias.wordpress.com).
ΥΓ2.: Για οποιαδήποτε τεχνική ερώτηση και βοήθεια πάνω στη χρήση του format ogg/theora, την υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος GNU/Linux και οτιδήποτε άλλο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κοινότητα των Έλλήνων χρήστών Linux μέσω των λιστών ταχυδρομείου που φιλοξενεί η Ένωση Χρηστών και Φίλων Linux Ελλάδας (http://www.hellug.gr/) και των καναλιών #linux, #linuxhelp στο GRNET IRC και του καναλιού #ellak στο irc.freenode.net. Πιστεύω θα είναι ευχαρίστηση όλων να βοηθήσουμε στην αξιέπαινη προσπάθειά σας.


Konstantinos Togias
University Of Patras
Dept. of Mathematics

Όποιος έχει τη διάθεση και το χρόνο ας στείλει κι αυτός ένα μήνυμα στην ΕΡΤ για αυτή την επιλογή codec και τη μη υποστήριξη GNU/Linux. Ελπίζω να δούμε σύντομα κάποια αντίδραση από την ΕΡΤ και τους υπεύθυνους του έργου.

Ενημέρωση 12/12/2007: Από χθες 11/12 το πρωί το κείμενο στις σελίδες του αρχείου έχει αλλάξει. Έχει αφαιρεθεί η πρόταση «Δεν υποστηρίζονται λειτουργικά συστήματα Linux/Unix.» και έχει αντικατασταθεί με το εξής κείμενο: «[…] Στην παρούσα φάση βέλτιστη πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται με υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows ή Apple MacOSX. […] Σχετικά με υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Linux σχετικές οδηγίες θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.[…]«. Παράλληλα απενεργοποιήθηκε ο κώδικας που έλεγχε την έκδοση φυλλομετρητή και λειτουργικού στις σελίδες του αρχείου και ειδοποιούσε τους επισκέπτες που δεν χρησιμοποιούν Windows ή MacOSX ότι «το λειτουργικό τους σύστημα δεν υποστηρίζεται». Δυστυχώς όμως το βίντεο εξακολουθεί να μην είναι εύκολα προσπελάσιμο από Linux λόγω του format κωδικοποίησης και διανομής. (Ο firefox σε λειτουργικό ubuntu linux αναφέρει ότι χρειάζεται κάποιο πρόσθετο plugin για την αναπαραγωγή του υλικού, πατώντας όμως για να το βρει και να το κατεβάσει απαντά πως δεν μπορεί να εντοπίσει κατάλληλο plugin.) Παρόμοια προβλήματα υποψιάζομαι πως θα υπάρχουν και σε άλλες unix πλατφόρμες όπως FreeBSD, minix κλπ.


Responses

 1. Κάποιος πρέπει να αντιδράσει! Μπράβο.
  Αν το αφήσουμε έτσι, θα νομίζουν ότι «δεν τρέχει τίποτα!»

 2. Συγχαρητίρια για την πρωτοβουλία. Χρειάζεται αντίδραση και διααμαρτυρία. Ήδη έστειλα και εγώ επιστολή στην ΕΡΤ.

 3. Από ότι βλέπω υπάρχουν και άλλοι που διαμαρτύρονται για τον «ψηφιακό ρατσισμό της ΕΡΤ», όπως διάβασα να αναφέρει κάποιος σε ένα forum.

  Σχετική συζήτηση έχει ανάψει σε αυτό το νήμα στο insomnia.gr : http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=226870.

  Παραθέτω και post σε «γειτονικό» ιστολόγια με το ίδιο θέμα:

  http://systemterror.wordpress.com/2007/12/10/ert-archives/

  Καθώς και τα αρχεία της συζήτησης στις λίστες ταχυδρομείου lgu:
  http://lists.hellug.gr/pipermail/linux-greek-users/2007-December/071246.html
  και ubuntu-gr:
  https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-gr/2007-December/002928.html

 4. Τα συγχαρητήρια μου για την εξαιρετική, υποδειγματική και εξ’ ολοκλήρου εμπεριστατωμένη επιστολή-καθοδήγηση. Για να μην επαναλάβω τα όσα σου απάντησα στο blog μου τα οποία μπορείς να διαβάσεις http://oktabitos.wordpress.com/2007/12/10/historical-television-archives-from-ert-online/ πρέπει να πω ότι καλό είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για ανατροπή του κλίματος που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα με την ΕΡΤ. Να σου πω ότι κι εγώ με τη σειρά μου θα στείλω στην ΕΡΤ μια σύντομη επιστολή και ελπίζω στην υποστήριξη και άλλων χρηστών. Περιμένω προτάσεις σας για μια πιο συντονισμένη προσπάθεια εάν αυτό νομίζετε ότι απαιτείται στην περίπτωση μας. Ίσως μια συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων blogs να ήταν καταλυτικής σημασίας. Περιμένω προτάσεις.

 5. […]Τώρα είδα αυτό[…]
  http://mrpc.pramnos.net/2007/12/blog-post.html

 6. Περισσότερες δημοσιεύσεις σε blogs που ασχολούνται με το θέμα:

  * Ένα πλήρες, εμπεριστατωμένο και αρκετά αναλυτικό άρθρο από τον COSMIX: http://blog.cosmix.org/2007/12/10/ert-av-archive/
  * Το σχόλιο του vrypan: http://vrypan.net/weblog/2007/12/10/3215/
  * Αναφορά στο θέμα από το δικτυακό τόπο της βιβλιοθήκης της Λιβαδειάς: http://liblivadia.blogspot.com/2007/12/online.html
  * (pramnos.net) Η ΕΡΤ δε σέβεται τους χρήστες: http://news.pramnos.net/story58-2580.html
  * Και ένα άρθρο γενικότερου προβληματισμού πάνω στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων του υλικού του αρχείου της ΕΡΤ από το metablog.gr: http://metablogging.gr/archives/1229

 7. Να κι ένα σχετικό νήμα στο forum adslgr.com: http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?p=1628309

 8. Μη νομίσεις ότι και στο Mac OS X δουλεύει τέλεια. Προσωπικά δεν είδα βίντεο γιατί δεν έχω το κατάλληλο plugin για να παίζουν τα αρχεία του media player μέσω quicktime. Όλα για τα Windows… δυστυχώς.
  Στο blog μου σχολίασα την κίνηση της ΕΡΤ γιατί εκείνη τη στιγμή έτυχε να είμαι σε windows υπολογιστή και να δω τα βίντεο με τις παλιές εκπομπές. Μόλις έκατσα στο μηλαράκι, απογοητεύθηκα…

 9. Λέτε να μας άκουσαν;;

  Από σχετικό νήμα του forum του pcmagazine ( http://www.e-pcmag.gr/forum/index.php?s=817480f1069327c362e9f9715627db3f&showtopic=37962 ) μόλις πληροφορήθηκα ότι η σελίδα «Τεχνικά θέματα» του δικτυακού τόπου του αρχείου της ΕΡΤ που μέχρι χθες διακήρυττε ότι: “Δεν υποστηρίζονται λειτουργικά συστήματα Linux/Unix.” έχει αλλάξει!

  Όντος επισκεπτόμενος το http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/u04-usr-tech.aspx (Χρηστικές πληροφορίες -> Τεχνικά Θέματα από το μενού του site), σήμερα διαβάζω:

  «… Στην παρούσα φάση βέλτιστη πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται με υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows ή Apple MacOSX. Παρακάτω αναφέρονται τα απαιράιτητα επιπρόσθετα λογισμικά και οι τυχόν ρυθμίσεις που απαιτούνται. Σχετικά με υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Linux σχετικές οδηγίες θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον. …»

  Ίσως να πιάσανε τόπο οι διαμαρτυρίες μας… 🙂 … Βέβαια δεν αρκεί μόνο η υπόσχεση… Περιμένουμε και την αντίστοιχη υλοποίηση :-/

 10. […] has been a heated discussion on this on local mailing lists, with many users sending their personal polite comments to the feedback page at the ERT website. Many individual, personal comments have value and are […]

 11. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια ανάδειξης του υλικού μέσω του διαδικτύου, όμως θεωρώ λάθος την προσέγγιση της υλοποίησης (αν και είμαι χρήστης MAC OS). Το αρχείο αυτό και ο τρόπος ανάδειξή του θα πρέπει να αποτρέπει αποκλεισμούς ομάδων πολιτών και να μην εξαρτάται από κλειστά format της όποιας εταιρίας.

 12. Να και μια πιο πολιτικοποιημένη προσέγγιση του θέματος που κατά βάση με βρίσκει σύμφωνο: http://bloggr.p2pfoundation.net/?p=40 . Δεν ξέρω αν ο συγγραφέας ανήκει σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό αλλά φαίνεται να κάνει αντιπολίτευση… Πέραν όμως από την πολιτική χροιά, προσεγγίζει κατά τη γνώμη μου πολύ καλά το θέμα των δικαιωμάτων του κοινού πάνω στο υλικό της ΕΡΤ και κατά συνέπεια το άτοπο της επιλογής κλειστού-ιδιόκτητου format για την ψηφιοποίηση και διάθεσή του.

  Και ακόμα ένα σχετικό post: http://www.error.gr/index.php/archives/740

 13. Μπράβο για την πρωτοβουλία.

  Δυστυχώς πολλά prof. sites αγνοούν το ανοιχτό λογισμικό και χρυσοπληρώνουν για δικαιώματα και εφαρμογές όταν θέλουν να δημιουργήσουν κάτι, κάτι που σήμερα μπορεί να γίνει με > 1 τρόπους .

  ‘Ενα site που δεν προβλέπει.. cross platform συμβατότητα, απλά δεν είναι ολοκληρωμένο.
  Οσο οι προγραμματιστές/εταιρίες δεν το κατανοούν θα χάνουν πάντα .

  Μερικές ακόμα αναφορές,

  http://www.freestuff.gr/forums/viewtopic.php?t=33028

  http://forum.hellug.gr/b39/t491/0/?action=printpage

  http://www.error.gr/index.php/archives/740

  http://shmmy.ntua.gr/forum/viewtopic.php?p=231099

 14. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ομολογουμένως άκρως πολιτικοποιημένη και αντιπολιτευτική μου προσέγγιση στο http://bloggr.p2pfoundation.net/?p=40 σε βρίσκει κατά βάση σύμφωνο. Θα ήθελα να διευκρινύσω ότι ανήκω στον πολιτικό χώρο του ομότιμου κινήματος ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Δυστυχώς σαν έλληνας πολίτης είμαι και εγώ αναγκασμένος να επιλέγω μεταξύ των περιορισμένων επιλογών που μου παρέχουν κάθε τέσσερα χρόνια. Θα ήθελα πολύ όμως να μας πουν και οι άλλοι που σήμερα δεν κυβερνάνε πια είναι η πολιτική τους θέση απέναντι στην επιλογή το αρχείο να μην δοθεί με μη αποκλειστικές άδειες και να χρησιμοποιείται «κλειστό» φορμάτ.
  Η ιστορία αυτή δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη από την κοινότητα.
  Επίσης μπορεί κανείς να ανατρέξει και στον vrypan που υιοθετεί παρόμοια άποψη για την ευεργετική επίδραση που θα είχε στην οικονομία η διάθεση του αρχείου με μη αποκλειστικές άδειες:
  http://vrypan.net/weblog/2007/11/29/3193/

 15. Χωρίς να είμαι υπέρ του ανοικτού κώδικα, του Linux κλπ συμφωνώ με το θέμα ότι δεν έχει γίνει σωστή επιλογή του codec.

  Έστειλα και εγώ επιστολλή διαμαρτηρίας.

  Η μόνη δικαιολογία που μπορούν να έχουν είναι ότι ο admin τους πήρε έναν Windows Media Server που είναι εύκολο να στήσει χωρίς πολλές γνώσεις και το χρησιμοποίησε. Πολύ φτηνή δικαιολογία και αν είναι έτσι δεν τον τιμάει καθόλου.

 16. Δοκίμασα σήμερα σε opensuse το streaming και δούλεψε, αποθήκευση δεν δοκίμασα. Ο ήχος είναι χαμηλός. Η ποιότητα είναι γενικά χαμηλή. Το πρόβλημα με την ΕΡΤ συνεχίζει να είναι η κεντρική πολιτική που εφαρμόζει σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφορικής, οι οποίες είναι ρυθμισμένες ώστε είτε να μην καλύπτουν το ελεύθερο λογισμικό, μία πολιτική που είναι σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφορικής για την κοινωνία των πολιτών.

  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα που δοκίμασα το streaming, το ότι δούλεψε είναι συμπτωματικό. Αύριο αυτό μπορεί να μην ισχύει και αντί για το video, να βρω κάποιο μήνυμα λάθους.

  Ισχυρίζομαι το εξής και καλώ όποιον μπορεί να αποδείξει το αντίθετο:

  Η ΕΡΤ έχει έλλειμμα στη διοίκηση, στη συμβουλευτική και το προσωπικό σχετικά με την ικανότητα αφομοίωσης των τεχνολογιών πληροφορικής.

  Οικονομικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει καλυμμένο σκάνδαλο με συμβάσεις έργων πληροφορικής στην ΕΡΤ και θα πρέπει να διενεργηθεί σχετική έρευνα.

  Τεχνικά, σημαίνει ότι το testing του website της ΕΡΤ που είναι ευθύνη του τμήματος πληροφορικής που διαθέτει, μεταφέρεται στις πλάτες του τελικού χρήστη. Αν οι διαμαρτυρίες είναι λίγες τότε το site λειτουργεί καλώς. Αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική έλλειψης ευθύνης. Αν οι μηχανικοί πληροφορικής που απασχολεί η ΕΡΤ ακολουθούν αυτό το καθεστώς αδιαμαρτύρητα, αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και τότε θα πρέπει να κληθεί η διοίκηση για εξηγήσεις σχετικά με το καθεστώς προσλήψεων σε θέσεις πληροφορικής.

 17. […] ΕΡΤ τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της υπηρεσίας. Σε αυτό το post μου και τα σχόλια που το ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μια […]

 18. […] ktogias blogExcerpt, in Greek, from (ktogias blog): […]

 19. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είμαι πολίτης β’κατηγορίας επειδή δεν πληρώνω το φόρο υποτέλειας στη Microsoft ή επειδή δεν παρανομώ βάζοντας πειρατικά Windows?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: